Achtergrondinformatie bij mijn Artikelen

Het zal rond mijn veertigste zijn geweest, dat ik voorzichtig mijn eerste schreden op het 'paranormale pad' zette. Sindsdien is er nogal wat veranderd. Zowel uiterlijk als innerlijk. Als men zich eenmaal serieus gaat ontwikkelen, zijn uiterlijke waarden niet meer zo belangrijk en vind er een verschuiving naar de innerlijke waarden plaats. Toch is deze bewering relatief, want uiterlijke waarden kunnen je innerlijke waarden bepalen en andersom kunnen innerlijke waarden ook je uiterlijke waarden bepalen.

Tegenstrijdig? Dat zal in vele artikelen tot uiting komen. Tegenstrijdigheden. Want als er één ding als rode draad door mijn leven loopt, is het dit wel. Tegen-strijd-igheid. Mijn sterrenbeeld is niet voor niets tweelingen. Tweelingen zijn als geen ander sterrenbeeld in staat om twee kanten van de medaille te beschrijven en beide standpunten met evenveel vuur te verdedigen. Ik dus ook. Pas echt interessant werd het, toen ik tot de conclusie kwam dat deze twee kanten deel waren van dezelfde medaille.

Er bestaat ook een deftig woord voor dit soort tegenstrijdig-heid: paradox. Wat betekent paradox nou precies? Schijnbare tegenstrijdigheid. Met de nadruk op schijnbaar. Want al deze tegenstrijdigheden schijnen op een of andere manier ook een overeenkomst te bevatten. Zo ook het volgende: Ik was van mening dat het onmogelijk is om een rode draad te vinden voor mijn artikelen en hoewel ik nu al van mening ben dat er geen vaste chronologische volgorde zal zijn, zal de 'rode draad' zijn, dat dit geheel gaat over mijn belevingen tijdens mijn bewustwording. Een herbeleven van mijn belevingen, hier en daar wat gekleurd door mijn visie en de tand des tijds die aan de herinneringen knaagt.

Het kan voorkomen dat ik begin met een stukje van nu en dan ineens twee jaar terug zit. De lezer die probeert dit te begrijpen komt onherroepelijk in de problemen. En dat is maar goed ook. Het is niet mijn bedoeling om begrepen te worden, hoewel dat jarenlang mijn streven was. Wat is dan mijn streven, zult u zich afvragen. Ja, dat vraag ik mezelf momenteel ook af. Dit relaas is begonnen, zoals al mijn artikelen, met een gevoel. Een gevoel van: "ga zitten en schrijf op wat er momenteel in je hoofd zit".

Zo werkt het dus ongeveer. Misschien is dit wat sommige mensen inspiratie noemen. Anderen noemen het misschien klinkklare onzin. Dat zullen waarschijnlijk ook de mensen zijn die niet het geduld hebben om mijn artikelen te lezen en dat is maar het beste ook, want voor dit soort mensen levert het lezen van mijn artikelen onnodige irritatie op. Mijn artikelen bevatten namelijk de waarheid. Mijn waarheid, maar mijn waarheid hoeft die van een ander nog niet te zijn. Het is waar, omdat het een relaas is van mijn belevingen en, zoals ik al zei: Je moet het niet willen begrijpen, want dan kom je onherroepelijk in de problemen.

Het zal voorkomen dat ik iets neerschrijf en daar op dat moment niet op inga omdat ik iets anders wil vertellen. Later zul je dit onderwerp dan nogmaals tegenkomen, waarbij ik het tot in de puntjes uitleg. Dit zal de indruk geven dat er geen chronologische volgorde in mijn artikelen zit, en dat klopt. Ik vlieg dwars door de tijd, maar laten we eerlijk zijn. Wat is tijd nou helemaal? Een uitvinding van de mens om dingen te ordenen. Heel nuttig van tijd tot tijd. Het maakt een hoop dingen eenvoudiger, maar in dit geval is het eenvoudiger als u het begrip tijd daar laat waar het hoort: in de gestructureerde buitenwereld en niet in mijn artikelen.

De bedoeling van mijn artikelen, (want dat er een bedoeling is, staat buiten kijf) is dat je het leest en voelt. Voel het en beleef het. Het is een relaas over belevingen. Belevingen en herkenningen, want door dingen te beleven, kun je ze herkennen. Als eigenschappen die je zelf bezit, die een ander bezit of die je herinnert uit een (ver) verleden. Sommige artikelen zijn langere tijd geleden geschreven. Ik sta er nog steeds achter, omdat ik het in die tijd zo voelde en verwoordde. Het waren mijn belevingen van dat moment, maar het kan goed zijn dat ik er momenteel anders over denk. De geest is immers in beweging, dus ook mijn kijk op diverse zaken.

Ik weet (want ik ben niet helemaal gek) dat mijn artikelen een groot aantal herkenningen bevatten voor een groot aantal mensen. Vaak zijn het dingen waar men geen raad mee weet. Ze zijn ongrijpbaar en meestal 'raar'. Vaak heeft degene die ze beleeft de angst dat het gek is en durft men er niet over te praten uit angst veroordeeld te worden. Die mensen boffen. Zij zullen uitvinden dat er meer gekken rondlopen en ik ben er één van. Alleen ben ik niet bang om veroordeeld te worden, want ik heb mezelf tijdens mijn leven al zo vaak be/ver-oordeeld, dat de mening van een ander waarschijnlijk op een of ander vlak nog wel herkenning geeft ook.

Het voordeel voor u is dat u niet met uw gekte naar buiten hoeft te komen. Ik ook niet, maar ik wil het. Waarom? Dat is te gek voor woorden.

Als u tot hier gekomen bent, en uw zenuwgestel is nog intact, dan wens ik u veel leesplezier.

Xanthe is niet mijn eigen naam, maar de naam waaronder ik schilder, schrijf, dicht, kortom waaronder ik mijn creativiteit naar buiten breng. Aan het voeren van deze naam gaat een hele beleving vooraf, welke ik beschrijf in het artikel: What's in a Name?